Probashi Kallyan Bank Officer Question Solution 2021 – PKB Previous Year Question Bank

PKB Exam Question Solution

PKB Exam Question Solution 2021: Today 01 November 2021, Probashi Kallyan Bank Executive Officer Cash exam was held. After completing the exam candidate want to solve their question paper for them I share the solution on my website. Here you can see Probashi Kallyan Bank Executive Officer (Cash) Exam Question Solution 2021. If you are a candidate for PKB then follow us.

Probashi Kallyan Bank Officer Question Solution 2021

Post Name: Executive Officer (Cash)

Company: Probashi Kallyan Bank

Short name: PKB

Exam taker: Bangladesh Bank

Vacancy: 29

Exam Type: MCQ Test

Total MCQ: 80

Mark: 100

Date: 01 November 2021

Day: Friday

Exam Time: 3.00 P.M. to 4.00 P.M.

Official website: http://www.pkb.gov.bd/

Copywrite by: jobstestbd

Bangla Part

১. নিচের যেটি মধ্যপদলোপী কর্মধারয় সমাসের উদাহরণ? উত্তর: মৌমাছি

২. ‘ব্যাঞ্জনা’ শব্দে ‘ন’ ধ্বনির স্বাভাবিক উচ্চারণস্থান পাল্টে হয়- উত্তর: দন্তমূলীয়

৩. অন্যোন্য সমীভবনের একটি দৃষ্টান্ত হলো- উত্তর: উচ্ছ্বাস

৪. ক্রিয়ার ‍দ্বিরুক্তি যোগে গঠিত বিশেষণের দৃষ্টান্ত হলো- উত্তর: যায় যায়

৫. মীর মশাররফ হোসেনের সঙ্গে প্রাসঙ্গিক নয় যে ধরনের সাহিত্যকর্ম- উত্তর: ট্রাজেডি

৬. ‘যাচঞা’- এর ধাতু অংশ হলো- উত্তর: যাচ্

৭. ঢাকা থেকে প্রকাশিত সাহিত্যসাময়িকী ‘প্রগতি’র অন্যতম সম্পাদক ছিলেন- উত্তর: বুদ্ধদেব বসু

৮. ডাক ও খনার বচনের একটি বিশেষ বৈশিষ্ট্য হলো- উত্তর: ছন্দ বৈচিত্র্য

৯. বাংলা লিপি সংষ্কারে বিশেষ ভূমিকা রেখেছেন- উত্তর: ঈশ্বরচন্দ্র বিদ্যাসাগর

PKB Question Bank

১০. নিচের যে গুচ্ছে কোনো অপপ্রয়োগ ঘটেনি- উত্তর: ভাষী, সবান্ধব

১১. নিচের যে শব্দটি আঞ্চলিকতা প্রভাবিত নয়- উত্তর: কাটারি

১২. শওকত ওসমানের মুক্তিযুদ্ধের শরণার্থী অভিজ্ঞতার প্রতিফলন ঘটেছে যে রচনায়- উত্তর: জাহান্নাম হইতে বিদায়

১৩. ‘আচমন’- এর সমার্থক হলো- উত্তর: প্রক্ষালন

১৪. ‘বিহ্বলতা’র প্রমিত উচ্চারণ হলো- উত্তর: বিউভলতা

১৫. ‘রূপার চেয়ে সোনার দাম বেশি’। স্ফীত হরফের শব্দটি যে কারকের দৃষ্টান্ত- উত্তর: কর্ম

১৬. ‘বিরল’- এর বিপরীতার্থক রূপ হলো- উত্তর: সুলভ

১৭. নিচের যেটি বাংলা ভাষার অপপ্রয়োগের দৃষ্টান্ত- উত্তর: সবগুলো

১৮. আলংকারিক প্রয়োগ বর্জনীয় যে ক্ষেত্রে- উত্তর: সারাংশ লিখন

১৯. উক্তি পরিবর্তন: মা রেগে আমাকে বললেন, “তোমাকে গিয়ে কাজ নেই।”- উত্তর: রাগান্বিতভাবে মা আমাকে যেতে নিষেধ করেছিলেন।

২০. ‘হাড়হদ্দ’ বাগধারা দিয়ে বোঝায়- উত্তর: নাড়ীনক্ষত্র

English Part

২১. I will be late. Please …….. lunch without me. উত্তর: start

২২. Shobuj popped …….. for a coffee on his way home. উত্তর: up

২৩. I have to … to the finish line and back. উত্তর: run

২৪. I cannot park the limousine. It is right now ….. the way. উত্তর: across

২৫. The idiom ‘break a leg’ expresses- উত্তর: good wishes

২৬. Count the number of adverbs: I was just wondering if you could cook it perfectly and make the dish quite delicious as always. উত্তর: 4

২৭. Join two parts: “She completed all tasks”; “a big surprise.” উত্তর: which was

২৮. Use appropriate verb form: Shall I ( ) the room clean while you are out? উত্তর: sweep

২৯. Make indirect: The girl told him, “please be careful.” উত্তর: The girl advised him to take care.

৩০. Find the odd genre of novels- উত্তর: Oldies

৩১. If brave: valiant, then slick: উত্তর: greasy

৩২. ‘He is a seasoned politician.’ is an example of- উত্তর: pun

৩৩. Make simple: ‘Work hard to avoid failure.’ উত্তর: Without working hard you cannot avoid failure.

৩৪.Joyee is the only son of the bank owner. So, he had it on easy street. The bold faced phrase means- উত্তর: financial security

Probashi Kallyan Bank Question Paper

PKB-02
PKB

Probashi Kallyan Bank MCQ Answer

৩৫. Choose the best form of modal: Let’s dance on the floor, …….. We? উত্তর: shall

৩৬. Change into passive: Did he do his task? উত্তর: Was his task done by him?

৩৭. Find the antonym of ‘unravel’: উত্তর: tangle

৩৮. The word ‘inside’ cannot be used as- উত্তর: verb

৩৯. Translate into English: কারুশিল্পে আমাদের সাংস্কৃতিকরুচি প্রতিফলিত হয়।- উত্তর: Craftwork represents our cultural flavour.

৪০. “A man of genius makes no mistakes.” is the quote of- উত্তর: James Joyce

Math Part

৪১. If tan (x – 30º) = 1/3, cos x = ? উত্তর: 1/2

৪২. If logₓ144 = 4, then x = ? উত্তর: 2√3

৪৩. If -13 – 2x 3, then উত্তর: 0 ≤ x ≤ 2

৪৪. The distance from the centre of a circle of radius 5 cm to a chord of length 8 cm- উত্তর: 3 cm

৪৫. The area of a circle of radius √2 is approximately- উত্তর: 6.2832

৪৬. If the radius of a sphere is increased by 10%, how much will the surface area be increased in percentage? উত্তর: 21%

৪৭. How many integers between 1 t0 100 are divisible by 3 but not by 5? উত্তর: 27

৪৮. If n is an odd integer, which of the following must be an odd integer? উত্তর: 4n + 1

৪৯. Which of the numbers below is not equivalent to 2%? উত্তর: 1/10

৫০. The next number in the sequence 1,2,3,5,8,13,21,……….is- উত্তর: 34

PKB (Probashi Kallyan Bank) Exam Written Solution

৫১. The H.C.F of x² – 1, x⁴ – 1 and x⁴ – x³ + x – 1 is- উত্তর: x² – 1

৫২. If 3x + 2y = 7 and 3x – 2y = 5 then xy = ? উত্তর: 1

৫৩. How many real roots does the polynomial 2x³ + 8x – 7 have? উত্তর: 1 (One)

৫৪. A coin is tossed four times. What is the probability of getting head on all tosses? উত্তর: 1/16

৫৫. If cos𝞱 + sin𝞱 =1. then 𝞱 = ? উত্তর: 90º

৫৬. If the sum of x and its multiplicative inverse is 3, then x3+1/x3=? উত্তর: 18

৫৭. Let M be the median and m the mode of the following set of numbers: 10,70,20,40,70,90. What is the average (arithmetic mean) of M and m? Ans: 62.5

৫৮. If (7a)(7b)=7c/7d, what is d in terms of a, b and c? Ans: c-a-b

৫৯. If the lines AB and CD meet at O and ∠BOD=630 then ∠BOC=? Ans: 117 Degree

৬০. The next term of the series 9+36+81+144+….is Ans: 225

৬১. If a = 0.67 then which one of the following is smaller than a ? Ans: a2

৬২. The difference between simple and compound interest at 5% annually on a sum of TK. 10000 at the end of 2 years is – Ans: Tk. 25

৬৩. If a ladder touches the roof of a wall and makes an angle of 450 with the 15 metre long wall, then the length of the ladder is– Ans: 15√2

৬৪. A product is bought and sold at the profit of 15%. The ratio of selling and buying cost is Ans: 23:20

৬৫. If the ratio of two numbers is 3: 4 and their least common multiple is 60, then the numbers are- Ans: 15, 20

৬৬. Mr. X will be the Chairman of the committee. In how many ways can a committee of 5 members be chosen from a total of 8 people given that Mr. X must be one of them? Ans: 35

৬৭. If the radius of a circle is 6 cm and a circular segment subtends and angle of 30 Degree at the centre, then the length of the arc is – Ans: π cm

৬৮. If A3is odd, which of the following is true? Ans: Both A and A2 are odd

৯. A rectangle is 14 cm long and 10 cm wide, If the length is reduced by x cm and its width is increased also by x cm so as to make a square, then its area increased by Ans: 4cm3

Officer Question & Answer

৭০. In July 2021, the country which issued a postage stamp featuring Bangabandhu is Ans: Turkey

৭১. ‘The Palme d’Or’ prize is awarded at the….film festival. Ans: Cannes

৭২. Nexus TV is and electronic media of Ans: Bangladesh

৭৩. Generally, the shape of a demand curve is Ans: downward sloping

৭৪. Issued shares of listed companies are deposited in Ans: BSEC

৭৫. Mr. Shobuj was both the 14th highest and the 14th lowest in a tennis tournament. How many participants were in the tournament? Ans: 27

৭৬. ‘International peace, security and solidarity’ is mentioned in the … part of the Constitution of Bangladesh. Ans: 2nd

৭৭. Till October 2021, the number of Upazilas in Bangladesh is Ans: 495

৭৮. The ‘Special Rehabilitation Fund’ offered by Probashi Kallyan Bank has the interest rate of- Ans: 4%

৭৯.The ‘Wage Earners’ Welfare Board’ law was passed in Ans: 2018

PKB Officer Exam Question Solution 2021

৮০. The first Hydrogen Energy Laboratory is situated in- Ans: Chittagong

৮১. The Social Development Foundation of Bangladesh is funded by- Ans: World bank

৮২. The vision of Probashi Kallyan Bank does not include- Ans: ensuring migrants rights

৮৩. Find odd one which should not be in the high remittance sending country list of the GoB. Ans: Iran

৮৪. The Booker Prize 2021 has been awarded to- Ans: Damon Galgut

৮৫. Denvi-3 is a variant of Ans: Dengue

৮৬. The Amnesty International was established in Ans: UK

৮৭. …. Will not deduct money from one’s bank account directly. Ans: A credit card

৮৮. The delay that occurs between the time a check is written and the money is deducted from the client’s account is known as Ans: float

৮৯. ‘The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication’ is Ans: a money transfer tool

৯০. The main function of the Security Exchange Commission is Ans: regulation

৯১. ……… is used to create a web page. Ans: XML

৯২. Which is not an online education platform- Ans: Module

৯৩. Conversion of data into code is called Ans: encryption

৯৪. The term for a shop that is both online and on the high street is Ans: click & brick

৯৫. Disadvantage of e-commerce is Ans: Controlling privacy and security

৯৬. The shortcut key for starting the slide show in MS-PowerPoint is Ans: F5

৯৭. Find which is not a MS-Excel function- Ans: COUNTD

৯৮. ……is a software application which enables the transfer of files from one computer to another. Ans: FTP server

৯৯. Find from the following which is a single integrated circuit Ans: gate

১০০. Select the odd one here- Ans: JAVA

Probashi Kallyan Bank Executive Officer (Cash) Question Paper

pkb1

pkb2

PKB Exam Question Solution

PKB Exam Question Solution

PKB Executive Officer (Cash) Question Solution 2021

PKB Exam Bangla Part

১।সাধুভাষা থেকে চলিত বাংলায় লিখতে কোন পদযুগলের পরিবর্তন ঘটে।

(A) বিশেষ্য ও বিশেষণ                   (B) বিশেষণ ও ক্রিয়া

(C) বিশেষ ও সর্বনাম                     (D) সর্বনাম ও ক্রিয়া

২। শব্দার্থ অনুসারে বাংলা ভাষার শব্দ সমষ্টিকে ভাগ করা যায়,

(A) দুই ভাগে                                      (B) তিন ভাগে

(C) চার ভাগে                                      (D) পাঁচ ভাগে

৩। পর্তুগিজ ভাষা থেকে নিম্নোক্ত কোন শব্দটি বাংলা ভাষায় আধীকরণ করা হয়েছে?

(A) টেবিল                                           (B) চেয়ার

(C) বালতি                                            (D) শরবত

৪। অপলাপ শব্দের অর্থ কি?

(A) অস্বীকার করা                               (B) মিথ্যা

(C) প্রলাপ                                          (D) অসদালাপ

৫। নিম্নের কোনটি তৎসম শব্দ?

(A) মুড়ি                                                (B) আম

(C) দধি                                                 (D) কলম

০৬। জঙ্গম এর বিপরীতার্থক শব্দ কোনটি?

(A) স্থাবর                                  (B) অরন্য

(C) সমুদ্র                                   (D) পর্বত

০৭। ঔদ্ধত্য এর বিপরঅর্থক

(A) স্তব্                                     (B) হীননল

(C) মাথা নত করা                      (D) বিনয়

০৮। প্রত্যক্ষ কোন বস্তুর পরোক্ষ কোন বস্তুর তুলনা করলে প্রত্যক্ষ বস্তুটিকে বলা হয়

(A) উপমিত                                (B) উপমেয়

(C) তপক                                  (D) উপমান

০৯। কোনাটি বহুবীহি সমাসের উদারহণ

(A) তেমাথা                               (B) চা-বিস্কুট

(C) হাতাহাতি                            (D) মনগড়া

১০। অগ্নি এর সমার্থক নয়।

(A) পাবক                                 (B) সর্বশুটি

(C) বইশ্যানর                             (D) প্রজ্জ্বলিত

১১। দর্শনীয় শব্দের সঠিক সন্ধি বিচ্ছেদ কোনটি

(A) দৃশ+অনীয়                           (B) দুশ+নীয়

(C) দুশ+নীয়                             (D) দৃশ্য+অনীয়

১২। কোনটি শুদ্ধ বননা

(A) নির্ণিমেষ                             (B) ণির্নিমেষ

(C) নির্নিমেষ                             (D) ণিণিীমষ

১৩। মেছো শব্দের প্রকৃতি প্রত্যয় কি

(A) মাছ+ও                               (B) মাছ+উয়া

(C) মাছি+উয়া>                     (D) মেছ+ও

১৪। কোনটি নিত্য স্ত্রীবাচক বাংলা শব্দ?

(A) বিধাতা                                (B) সপত্নী

(C) বিপত্নী                                 (D) সতীন

১৫। দন্ত-র-দন্ত কথার অর্থ কি

(A) বন্ধু  বনাম বন্ধু                 (B) খেতে-খেতে

(C) হাতে হাতে                          (D) আস্তে আস্তে

১৬।  কেন প্রবনত হত অর্থে ব্যবহৃত

(A) উড়নচন্ডী                           (B) ছা-পোষা

(C) আট কপালে                       (D) কুশন্ডর কাক

PKB Exam Question Solution English

Read the passage and fill in the blanks.

The presence of certain qualities makes friendship a special relationship. A true friend is not afraid to give an honest opinion and does not say things for the sake of getting appreciation. A friend provides companionship and continuous support. There is no room for pride, jealousy or rivalry in friendship.

17. Ans: qualities

18. Ans: true

19. Ans: Afraid

20. Ans: Opinion

21. Ans: Support

Select the opposite word.

22. Enthusiasm: indifference

23. Protract: Curtail

24. Decadent: Ethical

25. Orthodoxy: Unconventional

26. Dissolution: Establishment

27. Gaunt: Plump

Read the following passage and answer the below questions:

Our M.S. Jensen EXPLORER is not an ordinary cruise ship. It was built for the purpose of exploration. Its shallow draft allows us to explore remote islands not available to other cruise ships. Inflatable Zodiac rafts will land us on previously inaccessible beaches.
Even though the EXPLORER is relatively small, it still accommodates ninety-two passengers with all the comforts expected aboard a modern cruising vessel. We have a Lido deck with a swimming pool, comfortable lounges, and spacious cabins. And although the air is warm, soft and inviting is these tranquil waters, the ship is fully air-conditioned. Each expedition carries an expert staff of naturalists, anthropologists, and diving instructions.

28. What makes the Explorer an unusual cruise Ship? Ans: its structural design

29. What are the passengers most likely interested in? Ans: nature study

30. What future of the cruise is not discussed? Ans: the food

31. How will passengers get to unexplored beaches? Ans: by raft

32. What kind of weather is expected on the trip? Ans: warm and sunny

PKB Exam Question Solution Math Part

33. Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 km hr and km/hr.The faster train passes the slower train in 36 seconds. the length of each strain is: Ans: 50 Meter

34. A Takes twice as much time as B or thrice as much time as C To finish a piece of work. working together , they can finish the work in 2 days. B can do the work alone in? Ans: 6 days

35. In the percentage profit earned by selling an article for TK. 1920 is equal to the person tense loss in by selling the same article for TK. 1280. at that piece should the article be sold to make 25% profit? Ans: 2000 Tk.

36. A person Travels A certain distance at 83 km/hr and reaches 15 min late. if he travels at4 km/hr reaches 15 min earlier.The distance has to travel is? Ans: 6 KM

37. A man travelled a certain distance by train at the rate of 25 kmph. and walked back at the rate of 4 kmph. If the whole journey took 5 hours 48 minutes, find the distance was of the college from the home? Ans: 20 km

38. Ans: 77

39. Two men and three women can repair a bridge in 10 days while three men and two women can do same work in 8 days. If two men and one woman are used to finish this work, in how many days they will complete it?

Ans: 12.5 days

English

40. A boatman takes twice as long to go a distance upstream as to travel the same distance downstream what is the ratio of the speed of the boat man (in still water) and the current? Ans: 3:1

41. Speed of a boat in standing water in 9 kilometre/hour And the speed of the stream is 1.5 kilometre/ hour . A man rows to a place at a distance of 105 km and comes back to the starting point . The total time taken by him is?

Ans: 24hrs

42. A,B and C Invested capitals in the ratio of 4:6:9, At the end of the Business term, Received Profit in the ratio of 2:3:5. Find the ratio of their time for which they contributed their capitals? Ans: 9:9:10

43. A trader marks his goods at 20% above the cost price. if he allows a discount of 5% for cash Down payment, his profit percent for such a transaction is ? Ans: 14℅

44. If a= √3/2, then √1+a+√1-a=? Ans: √3

45. Some money is divided among 3 Workers A,B and C such that 5 times A’s share is equal to 12 times B’s share which is equal to 6 times C’s share. The ratio between the shares of A,B and C is?-Ans: 12:5:10

46. At simple interest of 5%, 6% and 8% for three Consecutive years, the interest earned is Taka 760 find the principal? Ans: 4000 Tk.

47. If the compound interest of a certain sum of money for two successive years be Taka 225 and Taka 238.50, What is the rate of interest per annum? Ans: 6%

48. A bag contains 4 white, 5 red and 6 Blue Balls. Three balls are drawn at random from the bag. the probability that all of them are red, is?- Ans: 2/91

49. A word consists of 9 letters; 5 consonants and 4 vowels. 3 letter are chosen at random. What is the probability that more than one vowel will be selected?- Ans: 17/42

50. The ages of X and Y are in the proportion of 6:5 and total of their ages is 44 years. the proportion of their ages after 8 years will be?-Ans: 8:7

51. The volume of a wall 5 times as high as it is broad and 8 times as long as it is high, is 12.8m3. find the breadth of the wall? Ans: 40m

52. A rectangular field is to be famous on three sides leaving a side of 20 metres uncovered. If the area of the field is 680m2, how many metres of fencing will be required?-Ans: 88m

53. A number is decreased by 10% and then increased by 10%. the number so obtained is 10 less than the original number. what was the original number?-Ans: 1000

54. A cistern is normally filled in 8 hours but takes 2 hours longer to fill because of a leak in its bottom. If the cistern is full, The leak will empty it in?-Ans: 20hrs

55. A sum of tk 427 is to be divided among A,B and C such that 3 times A’s share, 4 tunes B’s share and 7 times C’s share are all equal. The share of C is?- Ans: 84

56. A and B Invest in a business in the ratio 3:2 if 5% of the total profit goes to Charity and A’s share is TK. 855, the total profit is? Ans:1500

PKB Exam Question Solution General Knowledge & Computer Part

57. Logarithm tables are invented by- Ans: John Napier

58. Of the various non-conventional energy sources that are being tapped, which has the largest potential?

Ans: Solar Power

59. The air we inhale is a mixture of gases, which of the following gases is the mixture is highest in percentage-Ans: Nitrogen

60. The energy of food is measured in- Ans: Calories
61. The first NAM (non aligned movement) conference was held at-Ans: Belgrade (Yugoslavia)

62.The headquarters of European Court of Justice is situated at-Ans: Luxembourg

63.The instrument used to measure electric current is-Ans: Ammeter

64. The ozone layer restricts? Ans: ultraviolet radiation

65. Money market is a market for-Ans: Short term fund

66. The redirect energy of the sun results from –Ans: Nuclear fusion

67. Epsom (England) is the place associated with- Ans: Horse racing

68. For seeing objects at the surface of water from a submarine underwater, the instrument used is?

Ans: Periscope

69. Which type of device is used by Banking website to enter the password and Prevent keystroke leggings?

Ans: Virtual keyboard

Which of the following is not available on the ruler of ms word screen? Ans: Center Indent
Which file is responsible to start ms word? Ans: Winword.exe
Which among the following is not associated with spelling dialogue box? Ans: Edit
Background color or effects applied on a document is not visible in? Ans: Print Preview
The—-is the physical path over which a message travels. Ans: Medium
Help menu is available at which button? Ans: Start
Which of the following can be used to select the entire document? Ans: CTRL+A
—-is the term used to define all input and output devices in the computer system. Ans: Hardware

Which among the following is not associated with spelling dialogue box? Ans: Edit
Which protocol provides email facility among different hosts? Ans: SMTP
What device includes an adapter that decodes data sent in radio signals? Ans:Router

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *