Rupali Bank Exam Question Solution 2019

Rupali Bank Exam Question Solution 2019

Rupali Bank Exam Question Solution 2019: Hello Friends, Today Rupali Bank Limited job exam post name “Officer” is held on 08 November 2019. After complete exam people search on google for the RBL Exam Question Solution for them I upload the solution on my website. Here, Rupali Bank Exam Question is available below. 736 vacancies in one category in Rupali Bank Limited Job Circular. Rupali Bank is one of the best commercial bank in Bangladesh. Every year a large number of people join RBL. Rupali Bank gives many facilities to customer. If you open a bank account on Rupali Bank then you get a safe account with a huge opportunity. I am a customer of Rupali Bank. I have EDS Account on RBL. Every month I deposit on Rupali. By the way, No more talk about this. Let’s go to solve the question paper.

Rupali Bank Limited

Capture

Rupali Bank Limited is a state-owned commercial bank in Bangladesh. RBL was established in 1972. Rupali Bank Bengali রূপালী ব্যাংক. The headquarters of RBL in Dhaka, Bangladesh. The number of locations 565 of Rupali Bank in all over Bangladesh. There have an official website rupalibank.org. From here you can know all important necessary information. The main target of Rupali Bank is Guaranteed good service. So, I think Rupali Bank is the Best Bank in BD.

By the way, In this article, I discuss the Rupali Bank Exam Question Solution. Likewise, all questions one by one solve, 100% right answer, wrong marks, right marks, per MCQ mark, pass mark, selection mark, exam time, etc. Finally, I discuss the viva date of Rupali Bank. Stay with us and carefully read the whole article. Thanks for all. Below the another job circular.

RBL Exam Question Solution | PSC Exam Result 2019 | National Housing Authority

Degree 1st Year Routine | Master Final Year Result | 15th NTRCA Written Result

Rupali Bank Exam Marks Distribution 2019

No: Subject: Marks:
1. Bangla Part 20
2. English Part 20
3. General knowledge (GK) Part 20
4. Math Part 20
5. Computer Part 20
Total: 5 No of subject: 100

Rupali Bank Job Officer Post

Job Name: Rupali Bank Limited Job Circular 2019

Post Name: Officer

Vacancy: 736

Exam Type: MCQ Test

Marks: 100

Exam Date: 08/11/2019

Time: 10.00 a.m. to 11 p.m.

Hour: 1 Hour

Day: Friday

Exam Authority: Arts Faculty, Dhaka University

Official Website: https://www.rupalibank.org/

Rupali Bank Officer Seat Pan

Rupali-Bank-Ltd

RBL Job Exam Officer Question Solution 2019

01-Rupali-Bank-Question-Paper

Rupali-Bank-Question-Paper-2 

Rupali Bank Officer Exam Question Solution 2019

বাংলা অংশ সমাধানঃ
1.’সৃষ্টি -প্রলয়’ বিপরীতার্থক শব্দ জোরাটি তৈরি হয়েছে?

উত্তরঃ পৃথক শব্দ যােগে

2.রােদসী শব্দটি দিয়ে বুঝায়-

উত্তরঃ পৃথিবী ও স্বর্গ

3. “ভেড়ার গােয়ালে আগুন লাগা প্রবাদটির অর্থ

উত্তরঃ অকার্যকর কোলাহল (প্রতিকারে উপায় চিন্তা না করে ইচই করা)

4. নিচের যে মন্তব্যটি ঈশ্বরচন্দ্র বিদ্যাসাগরের ক্ষেত্রে প্রাসঙ্গিক

উত্তরঃ বর্ণমালার সুপরিকল্পিত বিন্যাস

5. একই সনে জন্মগ্রহণ করেছেন যে দুইকফিstestbd.com

উত্তরঃ কাজী নজরুল ইসলাম ও জীবনানন্দ দাস (১৮৯৯ সালে)

6. রুদ্রমঙ্গল কাজী নজরুল ইসলাম রচিত একটি-

উত্তরঃ প্রবন্ধগ্রন্থ

7. He has no political axe to grind.

উত্তরঃ তার কোন জোড়ালাে রাজনৈতিক আদর্শ নেই

8. বিদেশি উপসর্গের ব্যবহার রয়েছে নিচের কোন শব্দে-

উত্তরঃ নাবালক (না ফারসি উপসর্গ)

9. নিচের কোনটি সর্বনামের প্রকারভেদ নয়-

উত্তরঃ পূরণবাচক

10. যৌগিক ক্রিয়ার একটি উদাহরণ হল-

উত্তরঃ হেসে উঠা

11. মেঘমল্লার গ্রন্থের রচয়িতা হলেন-

উত্তরঃ বিভূতিভূষণ বন্দ্যোপাধ্যায়

12. গৃহ শব্দের সমার্থক নয়-

উত্তরঃ নীর

13. এ-গাঁর চাষী নিঘুম রাতে বাঁশের বাঁশীর সুরে/ ওইনা গাঁয়ের মেয়ের সাথে গহন ব্যথায় কুরে চরণ দুটিতে বিখ্যাত রচনা অন্তর্গত-

উত্তরঃ নকশী কাঁথার মাঠ।

14. নিচের যে গুচ্ছে ভাষার অপপ্রয়ােগ এর কোনাে দৃষ্টান্ত নেই-

উত্তরঃ সবিনয়ে, একত্র, সাম্প্রতিক

15. আনন্দাশ্রু যে সমাসের উদাহরণ-

উত্তরঃ দ্বন্দ্ব সমাস (আনন্দ ও অশ্রু)

16. লােকজ শব্দ “দইয়ল” এর প্রমিত রূপ হলাে-

উত্তরঃ দোয়েল

General Knowledge & Computer Part

57. The film let there be light is directed by-

Ans: Zahir Raihan

58. Cash flow statement is prepared from-

Ans: All of the above 59. Community Bank Bangladesh Ltd. is a concern of-

Ans: Police

60. The Permanent representative of Bangladesh to the UN is-

Ans: Ismat Jahan

61. ‘Dr. Kalam Smriti International excellence award-2019 has been received by–

Ans: Prime Minister Sheikh Hasina

62. The national helpline for emergency health service is–

Ans: 999

63. —- is declared the best man’s player at the ‘Best FIFA football award 2019’.

Ans: Lionel Messi

64. First online news agency of Bangladesh is-

Ans: bdnews24.com

65. In a career development focus, information about individual interests and preferences is a part of-

Ans: training and development

66. The former name of Bangladesh was-

Ans: Governor House (TTCNC 729030999 ১৯৭২ সালের জানুয়ারি ১২ তারিখে গভর্নরহাউসের নাম পরিবর্তন করে বঙ্গভবন করা হয়।)

67. Which of the following is not a mobile banking service operating in Bangladesh? Ans: Q-Cash

68. Along with Abhijit V. Banerjee and Ester Duflo.husband honoured with the Nobel Prize is economics 2019.

Ans: Michael Kremer

69. E-KYC is a/an-Banking service (Electronic Know your client or eKYC is the way of resident authentication used by an organization like Banks)

70.____ is a Momentary policy instrument.

Ans: Open market operations (Open market operations are the main monetary policy instrument)

71. This year, 22 Sraban 1426 Was the_ ____ the death anniversary of Rabindranath Tagore.

Ans: 78th

72. ___ Is a popular database management software.

Ans: MS Access

73. Find the odd one out.

Ans: C++

74. The primary requisite of a good computer programmer is-

Ans: Logical mind

75. The ROM is composed of –

Ans: Micro-Processor

76._—- is considered to be the father of artificial intelligence.

Ans: John McCarthy

77.—– is the study of recording storing and analyzing Computer data.

Ans: Database

78. In MS-Word,The shortcut key shift+ Ctrl+E is used for –

Ans: Track Change

79. __Is a dedicated site for professionals.

Ans: Linkedin

80.’Cyber Plagiarism’ is a major threat for-

Ans: Intellectual Property

RBL Question Paper

Download

In conclusion

After completing the Rupali Bank Exam people waiting for the result. For them, I share the result on my website. The result will be published within 30 days. A large number of candidates attend the Rupali Bank Exam. But Rupali Bank authority selects a few numbers of people. Don’t worry if you get a good number then you must be passed. When RBL publish the result on their official website then I upload  https://bdjobresults.com. So, stay with us until publishing the result. Please share this post on Facebook and also bookmark my website. Thank you.

2 Comments

Add a Comment
  1. Thank you for sharing

  2. How many mark should obtain to getting call for wrreten exam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *